policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

MISTROVSTVÍ EVROPY VE STŘELBĚ 2003zpět

23.10.2003

Plzeňská střelnice v Lobzích se stala ve dnech 16. – 27. července 2003 místem setkání nejlepších sportovních střelců. Konalo se tu Mistrovství Evropy 2003 ve střelbě. Své zástupce sem vyslalo 45 evropských států (celkem 800 střelců) z 48 zemí, které jsou členy Evropské střelecké konfederace. Ta určila pro tyto závody možnost zisku 17 účastnických míst pro Olympijské hry 2004 v Aténách. Na téma, kolik tzv. quota places získala naše republika, jak si vedli naši závodníci a na spoustu dalších zajímavostí jsme si povídali s vedoucím oddělení kulové střelby Resortního sportovního centra OS MV Ing. Petrem Barochem, který je také členem výkonného výboru UNITOP ČR.


Kdo z našich reprezentantů se mistrovství zúčastnil a v jakých disciplínách?

V disciplínách ve střelbě z pušky z našeho resortního sportovního centra reprezentovali Tomáš Jeřábek (LM 60, LM 3 x 40, VT 60, VT 3 x 40), Luboš Opelka (LM 60, LM 3 x 40, VT 60, STPu 3 x 20), Radim Novák (VT 3 x 40), Milan Bakeš (STPu 3 x 20), Kateřina Kůrková (SM 60, SM 3 x 20), v disciplínách ve střelbě z pistole soutěžili Martin Tenk (LP 60), Martin Strnad (RP 2 x 30, STPi 3 x 20), Jindřich Skupa (VP 30 + 30), Petra Hyková (30 + 30).


Jaké ambice si dělal Český střelecký svaz a jaké naši závodníci?

Hlavním úkolem všech střelců z kulových zbraní bylo navázat na výkonnost z dřívějška. Český střelecký svaz považoval za prvořadé rozšíření počtu účastnických míst na OH 2004. V současné době start na olympiádě mají zajištěni Kůrková, Jeřábek a Tenk. Já osobně jsem měl představu, že se podaří získat quota places v ženách v SP 30+30 a Martin Strnad si vybojuje účast v rychlopalné pistoli. Nepodařilo se. Druhým úkolem střelců bylo dostat se do finále v některých olympijských disciplínách. Věřili jsme Tenkovi, Kůrkové, Hykové a Jeřábkovi. To se podařilo pouze Martinu Tenkovi. Ve finále obsadil 4. místo. Třetí neméně důležitý úkol bylo navázat na úspěšnost v neolympijských disciplínách. To se více či méně podařilo. Jeřábek získal bronzovou medaili v VT 3 x 40. V závěru šampionátu družstvo, jehož členy byli Opelka a Bakeš, vybojovalo titul mistra Evropy v STPu 3 x 20. V jednotlivcích byl Opelka čtvrtý.


Kdo mile překvapil, kdo naopak své kvality neprokázal? A jaké to bude mít následky?

Mile snad nikdo nepřekvapil. Nemile překvapil Radim Novák, který v VT 3 x 40 v jednotlivcích obsadil poslední místo a družstvo se jeho vinou tak neumístilo na předním místě. Jaké to bude mít následky? To nevím.


Jak hodnotíte celkově úroveň mistrovství v Plzni? V čem vidíte klady, v čem naopak nedostatky?

Organizačně se mistrovství zvládlo na výbornou. Průběh kladně hodnotili všichni zahraniční účastníci. Sportovní úroveň byla povýšena na úroveň světovou. Padlo 6 nových světových a 5 evropských rekordů, bohužel naši závodníci zůstali za očekáváním. Mohu říci, že domácí prostředí není výhodou. Hodnotit výkonnost našich střelců hned po skončení je příliš brzo. Takové hodnocení bývá často ukvapené. Domnívám se, že hodnotit budeme až s odstupem času s chladnou hlavou.


Jak bude pokračovat další příprava našich střelců?

Příprava bude směřovat k tomu, abychom získali ještě nějaká účastnická místa na OH. V srpnu jedou do Řecka ti střelci, kteří mají již účast na hrách jistou, a ti mají za úkol zjistit podmínky země a průběh aklimatizace. Z jejich zkušeností bude vyvozena příprava na olympijské hry.
V září nás čeká mistrovství ČR, dále má proběhnout finále Světového poháru s účastí Martina Tenka, Tomáše Jeřábka a Kateřiny Kůrkové. Zúčastníme se i finále Evropského poháru ve velkorážních zbraních.
Vyvrcholením další přípravy je účast na Mistrovství Evropy ve střelbě ze vzduchových zbraní, které proběhne v listopadu v Götteborku. Chtěli bychom tady vybojovat účastnická místa na olympijské hry ve střelbě ze vzduchových zbraní. Věřme, že se nám to podaří. Nebudeme na domácí půdě.


Od 28. července do 5. srpna mělo mistrovství pokračování na brněnské střelnici. Sešlo se tu na čtyřista nejlepších brokařů z Evropy s cílem zvítězit a opět pro svou zemi vystřílet účastnická místa na olympiádu. Evropská střelecká konfederace stanovila pro brněnské závody 12 quota places.
Průběh závodů po všechny dny sledoval vedoucí oddělení brokové střelby Resortního sportovního centra OS MV PaedDr. Josef Machát. Ani jeho neminulo několik dotazů.


Podařilo se našim borcům získat pro Českou republiku účast na OH 2004?

Bohužel nepodařilo, nejblíže k tomu byl Jiří Gach, který o účast na OH přišel v závěrečném KO („náhlá smrt“) rozstřelu.


Kdo patřil z našich závodníků mezi nejlepší?

Jednoznačně si nejvíce cením výkonu Jirky Gacha. Jeho osobní sportovní tragédií je, že na stejný nástřel 119 bodů v základní soutěži účastnické místo do Atén 2 závodníci získali. Ukázalo se, jak je princip náhlé smrti krutý. Dále příjemně překvapil junior Radek Matuška 6. místem v individuální soutěži a výrazně se zasloužil o bronz družstva ve skeetu.


Vy jste ale jistě očekávali lepší výkony. Myslíte si, že domácí prostředí tak svázalo české střelce?

Určitě. Potvrdilo se, že domácí prostředí v našem sportu není výhodou. Závodníci cítili obrovskou odpovědnost zvláště po nevydařené části plzeňského závodu a věřte, nebylo málo lidí, kteří jim to dali najevo. Pochopitelně jednotlivé výsledky budou analyzovány a od trenérů očekáváme, jaké závěry z toho vyvodí.


Jak hodnotíte celkově úroveň mistrovství v Brně? V čem vidíte klady, v čem naopak nedostatky?

Po organizační stránce bylo ME v Brně velmi pozitivně hodnoceno nejen sportovci, trenéry, zástupci evropského střelectví, ale i světové federace a v neposlední řadě i obrovskou spoustou diváků, což je pro náš sport netypické. Je reálné, že nám bude svěřeno pořádání Světového poháru v roce 2006 resp. 2007.


Jak bude pokračovat další příprava našich střelců?

Po skončení mistrovství Evropy musíme pokračovat v intenzivní práci, neboť 15. – 17. srpna pořádáme Mistrovství ČR. Úplný vrchol sezony bude v září, kdy v prvním týdnu startujeme v posledním závodě Světového poháru v Lonátu a v závěru měsíce na Mistrovství světa na Kypru. V obou závodech budeme usilovat o splnění vytýčených cílů a tím je zisk kýžených kvalifikačních míst pro OH 2004.

Děkuji vám oběma za rozhovor a držím všem střelcům palce.





zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport