policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

Policejní sport v České republice – nové pojetí policejního sportu v postkomunistické Evropězpět

16.4.2003

Policejní sport v zemích střední a východní Evropy po pádu jejich komunistických režimů prošel bouřlivým vývojem, který zcela změnil jeho právní rámec, organizační strukturu, hlavní cíle, priority, systém financování i formy a způsob spolupráce se státní policií, respektive příslušným ministerstvem. Na modelu konkrétních změna v systému policejního sportu v České republice je možno demonstrovat obecné principy a problémy vývoje této problematiky v postkomunistických zemích střední a východní Evropy.


Základní transformační kroky

Po převratných politických změnách na přelomu 80. a 90. let minulého století, které byly ještě umocněny rozdělením Československa vyvstala v České republice nutnost vedle zásadních koncepčních změn v pojetí policejního výcviku také transformovat celou oblast policejního sportu a přizpůsobit se tak novým podmínkám, především novému právnímu prostředí.
Základní organizační jednotkou v dosavadním systému policejního sportu byly tzv. „Rudé hvězdy“. Jednalo se o specifické sportovní kluby majetkově a finančně neprůhledně prorostlé s resortem ministerstva vnitra. Kluby postrádaly demokratickou strukturu, právní subjektivitu i vlastní střešní národní policejní sportovní organizaci. Z pohledu potřeb policie byla činnost těchto klubů zcela nekoncepční a tomu odpovídala i kvalita vzájemné spolupráce.
Prvním krokem byla tedy transformace „Rudých hvězd“ na občanská sdružení, demokraticky uspořádaná v duchu nového zákona o sdružování občanů. Kluby tak získaly stejný statut jako ostatní sportovní kluby v ČR. Svoji sounáležitost s policejním sportem deklarovaly ve svých stanovách a před svůj individuálně zvolený název předsunuly identifikaci „Sportovní klub policie“.
Majetkové vztahy a způsob spolupráce s Policií ČR a ministerstvem vnitra byly upraveny příslušnými smlouvami.
Jednalo se o složitý krok, neboť nešlo jenom o to naučit se a vědět jak se v nové právní a ekonomické realitě samostatně chovat, ale jednalo se především o bolestný proces změny myšlení a zažitých stereotypů, což se často neobešlo bez příchodu nových lidí.
Některé „Rudé hvězdy“ tento proces nezvládly a zanikly. Přesto v roce 1993 zahájilo v České republice činnost 68 nově vzniklých Sportovních klubů policie. Jejich volení představitelé sepsali smlouvu o součinnosti a založili tak svoji střešní národní policejní sportovní organizaci - „Unie tělovýchovných organizací Policie ČR“ (UNITOP ČR).

Hlavním posláním UNITOP ČR je zejména:
1. Vytvářet podmínky pro vzájemně prospěšnou spolupráci členských klubů při rozvoji sportu, jakož i kulturní a hospodářské činnosti.
2. Pomáhat klubům při ochraně jejich práv a zájmů a podporovat jejich oprávněné požadavky vůči třetím osobám.
3. Pomáhat klubům vytvářet materiální, finanční a organizační podmínky pro tělovýchovnou a sportovní činnost zejména policistů a pracovníků zařazených v útvarech ministerstva vnitra a policie.
4. Pomáhat organizovat a zabezpečovat Policejní mistrovství České republiky, Mistrovství a Velké ceny UNITOP ČR a další sportovní soutěže a přebory.
5. Zastupovat policejní sport v ČR v mezinárodních policejních sportovních organizacích a rozvíjet mezinárodní styky.
6. Podporovat sportovní reprezentaci Policie České republiky a podílet se na jejím zabezpečení.
7. Podílet se na rozvoji vztahů mezi Policií České republiky a policejními sbory jiných států.

Také Ministerstvo vnitra ČR nově definovalo své právní a ekonomické vztahy ke Sportovním klubům policie, jakožto k občanským sdružením a zastavilo, z dřívějších dob ještě částečně přežívající plošný způsob finanční a materiální pomoci.
Kluby se tak v roce 1993 dostaly do dramatické situace hraničící s bojem o přežití. UNITOP ČR však pomohl najít a vytvořit nové finanční zdroje, a to zejména ze sponzorských darů, vlastní hospodářské činnosti, plnění za reklamní činnost a v neposlední řadě za státní účelové dotace, získávané každoročně grantovým způsobem na základě veřejně prospěšného programu vyhlašovaného ministerstvem vnitra.
Tato dotace je přísně účelová, cílovou kategorií jsou pouze policisté a navíc může pokrýt maximálně 70% celkových nákladů projektu. Praxe je taková, že UNITOP ČR a sdružené kluby financují policejní sport z jiných, nestátních zdrojů až z 50-ti%. Získání státní dotace je však rozhodující pro fungování a rozvoj policejního sportu v České republice.

Dotace může být použita především na:
a) vytváření podmínek pro rozvoj tělesné zdatnosti a pohybových schopností policistů,
b) zdokonalování pro výkon policejní profese potřebných znalostí, dovedností a návyků,
c) regeneraci sil a aktivní odpočinek formou pravidelných rekreačně-pohybových aktivit,
d) organizační a materiální podporu systému policejních sportovních soutěží,
e) pořádání místních, regionálních, celorepublikových i mezinárodních policejních sportovních soutěží,
f) prezentaci a propagaci policejní přípravy a policejního sportu v resortu i na veřejnosti,
g) rozvoj mezinárodního policejního sportovního styku,
h) reprezentaci sportovních organizací Policie České republiky v mezinárodních policejních sportovních organizacích, zejména v evropské policejní sportovní unii (U.S.P.E.) a světové policejní sportovní unii (U.S.I.P.),
i) podporu přípravě a účasti reprezentačních výběrů Policie ČR na mezinárodních policejních sportovních soutěžích, policejních mistrovstvích Evropy a policejních mistrovství světa, atd.

Neméně důležitým krokem pro rozvoj policejního sportu v ČR bylo na samém počátku transformačního procesu zpracování koncepčního materiálu, který stanovil ucelený organizační systém, hlavní cíle, systém vnitřních soutěží, způsob a formy mezinárodní integrace apod.


Návaznost na výcvik policistů

Nové pojetí policejního sportu v České republice navázalo na novou koncepci integrovaného výcviku příslušníků Policie České republiky.
Tato nová koncepce vycházela z analýzy nedostatků dosavadního systému výcviku policistů, z analýzy jednání policistů v typických situacích ve výkonu služby a také zohlednila (s perspektivou přijetí České republiky do Evropské unie) standardy policejní práce v zemích EU. Pro naši problematiku je důležitá především premisa, že policisté jsou odpovědni za úroveň svého profesionálního výkonu a proto jsou povinni využít každé příležitosti ke zvýšení a zlepšení svých znalostí a schopností. Získávání vědomostí, dovedností a zdokonalování pohybových schopností je permanentní proces osobního a profesionálního rozvoje, o nějž je třeba neustále usilovat.
Dobrá úroveň fyzické zdatnosti policistů je nutným základem, na kterém je možno stavět rozvoj dalších dovedností a návyků potřebných pro výkon policejní služby či přímo k provedení služebního zákroku s použitím donucovacích prostředků nebo i střelné zbraně.
Rozvoj tělesné zdatnosti a pohybových schopností policistů, zdokonalování potřebných dovedností a návyků, včetně aktivní regenerace sil po náročné policejní službě, to je důležitý úkol pro policejní sport.
Pravidelné dobrovolné aktivity policistů i jejich soutěžní zápolení se tak profilovaly jako nadstavbová část služebního tělesného a střeleckého výcviku, pro jejíž realizaci vytváří podmínky UNITOP ČR a jednotlivé sportovní kluby policie , a to pro policisty v klubu přímo registrované, tak i neregistrované, sloužící v regionu působnosti klubu. Úkoly celostátního a mezinárodního významu zastřešuje UNITOP ČR.
Neméně důležitým atributem policejního sportu je vytváření prostoru pro měření sil, výměnu zkušeností, navazování profesních a sportovních kontaktů a přátelství v národním i mezinárodním měřítku.


Mezinárodní integrace

Po pádu železné opony vznikl prostor pro celoevropskou integraci. Státy střední a východní Evropy se postupně vymanily ze zajetí svých režimů a otevřely se spolupráci s ostatními státy Evropy či světa v oblasti politické, hospodářské, ale i kulturní, sportovní apod. Také v oblasti sportování a soutěžení policistů byla potřeba potkávat se na široké mezinárodní úrovni velmi silná.
Dne 23. května 1990 v Paříži byla založena světová policejní sportovní unie U.S.I.P. (Union Sportive International des Polices) a Česká republika patřila k zakládajícím členům. Pod gescí této organizace je každoročně pořádáno jedno policejní mistrovství světa, a to střídavě ve sportech jako je speciální policejní pentathlon, maratón, triatlon a střelba. V současné době prochází U.S.I.P. ve své činnosti krizí, a to patrně proto, že centrum výkonné moci a organizačního řízení je momentálně v neklidné oblasti Blízkého a Středního východu. Spoluprací všech členských zemí se však jistě podaří činnost U.S.I.P. oživit a znovu rozvíjet. Pro rozvoj policejního sportu v Evropě, zvláště v postkomunistických zemích, potažmo v České republice je zásadním způsobem významná spolupráce v rámci evropské policejní sportovní unie U.S.P.E. (Union Sportive des Polices D´Europe). Tato unie byla založena již 31. listopadu 1950 v Paříži státy tzv. „západní“ Evropy. Od 90-átých let 20. století po otevření Evropy směrem na východ prochází U.S.P.E. výraznými změnami. Došlo k značnému nárustu členské základny (Česká republika se stala řádným členem 16. září 1999). Objevila se potřeba změn ve statutu, v pravidlech vnitřní organizace, byl zřízen profesionální generální sekretariát U.S.P.E., byla přehodnocena skladba sportů v nichž jsou organizovány Policejní mistrovství Evropy, do exekutivních orgánů byly zvoleni také zástupci nových členských zemí. Tento proces změn není ještě ukončen, ale z pohledu rozvoje a zkvalitňování činnosti U.S.P.E. je velmi pozitivní. Mezinárodní integrace policejního sportu významně ovlivňuje, směruje a motivuje vývoj této oblasti v České republice.


Současnost policejního sportu v České republice

Mezi UNITOP ČR a Ministerstvem vnitra ČR je sepsána „Smlouva o spolupráci“ na jejímž základě je policejní sport, jakožto nadstavbová část služební tělesné a střelecké přípravy policistů, koncepčně podporován věcně příslušnými odbornými pracovišti Policie ČR a
Ministerstva vnitra. Ty vedle vlastní organizační a odborné pomoci každoročně formulují a vyhlašují tzv. „veřejně prospěšný program“ na podporu policejního sportu, na jehož základě je možno získat „grant“, tj. státní účelovou dotaci.
UNITOP ČR plnění programu koordinuje, přičemž přímo organizačně řídí systém vnitřních celorepublikových soutěží a mezinárodní styk. Základním článkem realizace programu na podporu policejního sportu jsou jednotlivé sportovní kluby policie.
V procesu rozvoje těchto aktivit vznikaly nové kluby a členská základna UNITOP ČR narostla na 119 klubů kde je registrováno 12.251 policistů, 5.853 mládeže, 11.980 ostatních sportovců.
O policejním sportu v České republice je slyšet i v mezinárodním měřítku. V roce 1996 byl UNITOP ČR pořadatelem Policejního mistrovství Evropy v judu, zápase, vzpírání a silovém trojboji a v roce 1999 Policejního mistrovství Evropy v judu. V roce 2006 jsme připraveni uspořádat Policejní mistrovství Evropy v lehké atletice.
Systém domácích celorepublikových policejních sportovních soutěží se v roce 2003 ustálil na uspořádání:
1. Policejní mistrovství ČR
- lyžování se střelbou
- karate
- střelba – odstřelovači
- střelba – brokovnice
- střelba EPP, IPSC
- kros se střelbou
- jezdectví
- plavání
- volejbal
- kopaná
2. Mistrovství UNITOP ČR
- sálová kopaná - silniční cyklistika
- stolní tenis - kuželky
- tenis - malá kopaná
- střelba EPP - paintball
- nohejbal - florbal
- střelba „Lidická růže“
- horská kola
3. Velká cena UNITOP ČR:
- sálová kopaná
- potápění
- bowling
- přespolní běh
- lyžování


Uspořádán bude také již XII. Ročník „Mezinárodních závodů policie „ v Českých Budějovicích, kde policisté z mnoha zemí změří své síly ve střelbě, plavání, judu, karate a závodě horských kol.
V roce 2003 se reprezentační družstva Policie ČR zúčastní Policejního mistrovství Evropy v judu v Maďarsku, PME v tenise v Holandsku, PME ve stolním tenise ve Francii a PME ve střelbě v Rusku.
Výpravy policistů ČR vyjedou také na „Světové zimní policejní hry“ do USA, na „Světové hry policie a hasičů“ ve Španělsku a „Světový pohár vojenských a policejních celků“ v kopané v Holandsku. Budou sehrány přátelská mezistátní utkání v kopané s reprezentacemi policie Slovenské republiky a Švýcarska a přátelské utkání volejbalistů se Slovenskem.
Policejnímu sportu se v České republice daří.
UNITOP ČR získal pevné partnerské postavení vůči resortu ministerstva vnitra, ale i významnou pozici v celém sportovním a tělovýchovném hnutí v České republice, o čemž svědčí přijetí zástupce UNITOP ČR do pléna Českého olympijského výboru.
Přes veškerou koncepční snahu, systémový přístup, podporu ministerstva vnitra a státní dotace by se ani policejní sport neobešel bez obětavé práce mnoha dobrovolných funkcionářů, organizátorů, trenérů, rozhodčích aj., kteří bez nároků na odměnu v oblasti policejního sportu působí a pomáhají. Z lásky ke sportu obětují volný čas, úsilí a často i více.
Všem těmto nepostradatelným patří naše poděkování.



PaedDr. Josef Haupt

autor je viceprezidentem UNITOP ČR,
v letech 1996-2000 vykonával funkci
viceprezidenta U.S.P.E.




zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport