policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

Praha – dějištěm Policejního mistrovství Evropy v atletice aneb co se v kostce stalo a zaznělozpět

8.6.2006

14. policejní mistrovství Evropy v atletice se uskutečnilo ve dnech 26. a 27. května 2006 v Praze na stadionu Ministerstva obrany na Julisce. Bylo to již potřetí, kdy Evropská policejní sportovní unií pověřila Unii tělovýchovných organizací Policie České republiky uspořádáním akce tohoto charakteru. Poprvé to bylo v roce 1996, kdy se jednalo o organizaci mistrovství v silovém trojboji - v judo, zápase a ve vzpírání, podruhé v roce 1999 jsme byli organizátory evropské soutěže v judo. Záštitu nad letošním mistrovství převzal ministr vnitra František Bublan.

„ Akce takových rozměrů se jeví jako největší svého druhu v moderní historii. Její uspořádání bychom však nezvládli bez zásadní pomoci všech zainteresovaných složek, a to Ministerstva vnitra, Policie ČR a samotného policejního prezidenta. Výborná spolupráce při organizaci byla i s Českým atletickým svazem, se Zařízením služeb pro Ministerstvo vnitra, s generálním sekretariátem USPE a s technickým delegátem USPE Brianem Bruntonem. Na ekonomickém zajištění mistrovství se podílela řada firem, z nichž nejvýznamnější byla skupina ČEZ, Škoda Auto a Státní
tiskárna cenin,“ sdělil viceprezident UNITOP ČR Josef Haupt.

Závodit přijely téměř tři stovky policistů a policistek z 28 zemí Evropy. Nejpočetnější zastoupení měla Francie, Německo, Rusko, Ukrajina a naše republika. Neúčast 29. přihlášené země – Běloruska, které neobdrželo vstupní víza, komentoval generální sekretář USPE Dietmar Schönhoff: „Je mi líto, že se nemohla zúčastnit jedna země. Evropská sportovní policejní asociace je přece sportovní organizace, která nemá politický charakter. Věřím však, že zůstaneme s kolegy z Běloruska i nadále přáteli.“

Startovní listina slibovala zajímavou a dramatickou sportovní podívanou. Mezi startujícími byl Ukrajinec Viktor Jastrebov – devátý v trojskoku na Olympijských hrách v Aténách, Ukrajinci Sergej Lebeď – pětinásobný mistr Evropy v krosu a Olexandr Yarosh – finalista velkých světových soutěží v hodu diskem a ve vrhu koulí, oštěpařka Taina Kolkkala z Finska, ruská sprintérka Maria Bolikova, Rumunky Monica Iagar – halová mistryně Evropy ve skoku do dálky a Ionela Tirlea-Manolache – stříbrná olympijská medailistka a mistryně Evropy ve sprintu na 100 a 200 m. Taktéž v naší výpravě se objevili sportovci olympijského formátu, a to Martin Bohman a Miloš Veselý – bobisté z olympiády v Turíně, dále Dagmar Urbánková, Josef Rosůlek, Jiří Kliner a další.

Mistrovství se uskutečnilo na stadionu Juliska. O kvalitách sportoviště se vyjádřil sportovní ředitel Českého atletického svazu následovně: „Mohu s plnou odpovědností potvrdit, že stadion Juliska je připraven podle všech standardů IAF, má certifikát té nejvyšší kvality, takže pokud by někdo zde v Praze na policejním mistrovství Evropy vytvořil nový světový rekord, tak nic nebrání tomu, aby byl uznán.“

Zahajovacímu ceremoniálu předcházel krátký předprogram, který připravilo Policejní prezidium ČR. Představili se v něm policisté v dobových uniformách, diváci mohli dále sledovat ukázky z činnosti služebních pyrotechniků a psovodů a slanění příslušníků Útvaru rychlého nasazení z vrtulníku. Slavnostního zahájení evropského šampionátu se zúčastnili vysocí představitelé resortu Ministerstva vnitra, Ministerstva obrany, Evropské sportovní policejní unie, Policie ČR, Českého svazu tělesné výchovy a Českého atletického svazu.

Za doprovodu Hudby Hradní stráže a Policie ČR a průvodního slova Štěpána Škorpila nastoupily všechny výpravy na travnatou plochu stadionu. Slib za všechny přítomné závodníky složil český reprezentant Martin Bohman: „My, účastníci 14. policejního mistrovství Evropy v atletice, kteří jsme se setkali zde pod vlajkou Evropské policejní sportovní unie, slavnostně slibujeme, že budeme vzájemně soutěžit v souladu s pravidly atletiky a v duchu fair play.“

„…Česká republika si vzala za své uspořádat mistrovství v atletice. Jsem velice rád, že tyto závody budou probíhat právě v Praze, v tomto nádherném městě. Vím, že organizace bude probíhat úspěšně a přeji si, aby závodníci všech 28 zúčastněných států se ukázali na vysoké sportovní úrovni a své výkony předváděli v co nejlepší atmosféře. Tak tedy hodně štěstí všem. Ať zvítězí ti nejlepší! Považuji tímto 14. policejní mistrovství Evropy v atletice za zahájené,“ tak odstaroval konání šampionátu M. Jean-Pierre Havrin, prezident Evropské sportovní policejní unie.

Muži soutěžili v 19 disciplínách, ženy v 15. Na to, aby závody proběhly plynule v souladu se stanoveným časovým harmonogramem dohlížel s profesionální bravurností sportovní ředitel Ladislav Kárský a technický ředitel Jindřich Linhart. Hladkému průběhu přispělo i relativně dobré počasí a perfektně zajištěné zázemí sportovců v hotelech Praha a Crowne Plaza. Takže nic nebránilo tomu, aby závodníci vytvářeli nové rekordy.

„O sportovní kvalitě Policejního mistrovství Evropy 2006 v atletice svědčí 18 překonaných rekordů této akce,“ sdělil po skončení dvoudenního klání Ladislav Kárský.

V mužských kategoriích se o to postarali:

Ronny Ostwald   /   Německo   /   100 m   /   10,46 s,
Sebastian Emst   /   Německo   /   200 m   /   21,04 s,
Sergej Lebeď   /   Ukrajina   /   10 km   /   28:09,71 min.(ustavující rekord),
Ivo Burkhard   /   Německo   /   110 m přek. / 14,03 s,
Německo   /   švéd. št. (100 – 200 –300 – 400 m)
  /   1:51,36 min. (ustavující rekord),
Viktor Kuzněcov   /   Ukrajina   /   trojskok   /   16,17 m,


v ženských kategoriích rekordy vytvořily:

Irina Sepetjuk   /   Ukrajina   /   100 m   /   11,42 s
Fabienne Beret-Martinel   /   Francie   /   200 m   /   23,26 s
Anastasia Košetova   /   Rusko   /   400 m   /   52,08 s
Antje Möldner   /   Německo   /   1500 m   /   4:12,48 min.
Marina Shiyjan   /   Rusko   /   400 m přek.   /   56,73 s
Alena Samochvalova   /   Rusko   /   5000 m   /   16:08,02 min.
Adina Anton   /   Rumunsko   /   dálka   /   6,38 m
Oksana Gaus   /   Německo   /   koule   /   18,07 m
Taina Kolkkala   /   Finsko   /   oštěp   /   57,25 m (ustavující rekord)
Betty Heidler   /   Německo   /   kladivo   /   70,48 m (ustavující rekord)
Taťána Djačenko   /   Ukrajina   /   trojskok   /   13,60 m
Rusko   /   švédká št.   /   2:05,86 min.


Při slavnostním zakončení šampionátu, jež proběhlo v hotelu Praha, byly vyhlášeny a oceněny nejlepší výkony, a to Sergeje Lebedě a Betty Heidler, a nejúspěšnější výprava, kterou se stalo Německo. Ministr vnitra František Bublan poblahopřál všem, kteří dosáhli vynikajících sportovních výsledků. M. Jean-Pierre Havrin poděkoval organizátorům za bezchybnou organizaci akce a oficiálně ukončil 14. policejní mistrovství Evropy v atletice. Vlajka Evropské sportovní policejní unie byla oficiálně předána pořadatelům příštího policejního mistrovství Evropy. Budou jimi v srpnu letošního roku Němci. Policisté porovnají tentokrát své fyzické schopnosti a dovednosti ve fotbale.

Z celkového počtu 28 států, které se zúčastnily pražského mistrovství, se na medailových ziscích podílelo celkem 12 zemí. Úspěšnost vyjadřuje následující tabulka:

pořadí   /   stát   /   zisk zlatých – stříbrných – bronzových medailí   /   celkem medailí
1.   /   Německo   /   11 – 8 – 7   /   26
2.   /   Ukrajina   /   11 – 5 – 1   /   17
3.   /   Rusko   /   8 – 10 – 7   /   25
4.   /   Francie   /   1 – 4 – 1   /   6
5.   /   Norsko   /   1 – 1 – 0   /   2
6.   /   Finsko   /   1 – 0 – 3   /   4
7.   /   Rumunsko   /   1 – 0 – 0   /   1
8.   /   Lotyšsko   /   0 – 2 – 5   /   7
9.   /   Řecko   /   0 – 2 – 4   /   6
10.   /   Moldávie   /   0 – 1 – 4   /   5
11.-12.   /   Bulharsko, Maďarsko   /   0 – 1 – 10 – 1 – 1   /   22

Česká výprava medaile nezískala, naši reprezentanti se však neztratili. Obsadili čtyřikrát 4. místo, sedmkrát 5. místo a dvakrát 6. místo. Nejhodnotnější výkon předvedl Martin Bohman, a to na 100 m časem 10,90 s.


Martin Bohman – v současnosti pracuje na Policejní akademii ČR na katedře bezpečnostních služeb. V zimě se zúčastnil Olympijských her v Turíně jako náhradník v jízdě na bobech. Na základě své výkonnosti byl v květnu nominován na Policejní mistrovství Evropy v atletice


Výkonem 10,90 s na 100 m jste se zařadil k nejlépe výkonnostně hodnoceným sportovcům našeho týmu.

„Jsem se svým výkonem na stovku spokojený, neboť jsem si udělal letošní rekord. Myslím, že 4. místo ve štafetě 4 x 100 m a 5. místo ve švédské štafetě nebylo špatné. Zkrátka víc se udělat nedalo. Moje atletická příprava byla ovlivněna tím, že jsem na podzim loňského roku přesedlal na boby. Atletická příprava byla narušena, musel jsem přibrat na váze, abych byl platným členem družstva.


Letos v zimě jste byl na Olympijských hrách v Turíně. Sice pouze jen jako náhradník, nicméně i k nominaci na náhradníka musí člověk splnit určitý limit. Na Policejním mistrovství v atletice jste závodil. Lze tyto dvě akce srovnat?

Na olympiádě jsem byl sice jako náhradník, byl to však pro mě ohromný zážitek prožívat s kolegy olympijskou atmosféru. Policejní mistrovství Evropy, co se týče prožitků, oproti Turínu ztrácí. Víte, je to přece jen domácí prostředí, které dobře znám a které mě ničím nepřekvapí. Těší mě ale to, že jsem mohl závodit a že jsem nakonec předvedl dobrý výkon.


Martine, čemu dáš nyní přednost – atletice nebo bobům?

Budu se snažit dělat i nadále oba sporty. K bobům mě přivedl kamarád, který také dělá obě disciplíny a přesvědčil mě, že je lze skloubit. Je mezi nimi rozdíl ve vlastní přípravě, ale i v hmotnosti sportovce. V atletice musí kila dolů, u bobů naopak bobista potřebuje mít vyšší váhu.


Jde skloubit s oběma sporty ještě i policejní práci?

Je to náročné, ale při dobré vůli lze. Chce to dobrou organizaci času.


Co tě čeká v nejbližší době?

Dvě kola extraligy a mistrovství republiky v atletice. V srpnu se bude příprava lámat, prioritu dostanou boby. Věřím však, že pokud mně bude sloužit zdraví, že za 4 roky budu znovu startovat na policejním mistrovství Evropy a reprezentovat Policii ČR v atletice.

Při příležitosti konání Policejního mistrovství Evropy v atletice hovoří plk. Mgr. Vladislav Husák – policejní prezident – o významu policejního sportu:
Policie ČR sportem víceméně žije. My ve spolupráci s Ministerstvem vnitra považujeme sport jako celek za velice důležitou disciplínu, která nám pomáhá zvládat výkon služby. Policisté by měli být fyzicky zdatní, schopní podávat při svém výkonu služby určité sportovní výkony. Z druhého pohledu sport funguje jako určitá relaxace, která dokáže policisty po náročné službě dostat do optimální psychické kondice. Myslím si, že Policie ČR díky Ministerstvu vnitra věnuje sportu poměrně velkou pozornost. Na každém útvaru je člověk, který se sportovní zdatnosti policistů zabývá. Pozornost na tělesnou připravenost je zaměřena i při vstupních testech do policie. Takže už i při nástupu zkoumáme, zda člověk je schopen podávat určité fyzické výkony. Domnívám se, že věnujeme hodně času a energie tomu, aby se tělesná zdatnost policistů zvyšovala nebo alespoň udržovala. V rámci naší republiky existují desítky soutěží na úrovni okresních či krajských ředitelství Policie ČR a myslím si, že Policejní mistrovství Evropy v atletice je vyvrcholením této systémové práce s policejními sportovci. Zároveň je tento šampionát důkazem toho, že sportu věnuje pozornost i ostatní státy Evropy.


Policejní mistrovství Evropy 2006 v atletice skončilo. A co dál?

„V kalendáři Evropské sportovní policejní asociace je Česká republika vedena jako kandidát pořádání Policejního mistrovství Evropy v roce 2010 v maratonu,“ sdělil novinářům Josef Haupt.

Takže na shledanou v roce 2010 opět v Praze!




zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport