policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

Dnes vám představujeme - SKP Olympzpět

3.10.2002

Dalším klubem, který vám představíme, je Policejní sportovní klub Olymp Praha. Má dlouholetou tradici, patří mezi kluby s největším počtem členů, sklízí řady úspěchů i na poli mezinárodní reprezentace. Abychom se o činnosti tohoto sportovního klubu dozvěděli více, požádali jsme o rozhovor jeho prezidenta doc. JUDr. Františka Novotného, Csc.


Víme, pane docente, že jste ve funkci prezidenta tohoto klubu již třetí volební období. Prozraďte nám, jaké sporty jste dříve provozoval?

Sportu jsem v podstatě zasvětil celé své mládí. Aktivní sportovní činnost jsem ukončil v roce 1968 v důsledku vážného úrazu. Věnoval jsem se české házené, lednímu hokeji, sportovní střelbě, parašutismu a úpolovým sportům.
Ve třinácti letech jsem se začal věnovat boxu ve sportovním oddílu Tatra Praha, pod vedením zasloužilého mistra sportu Jendy Heřmánka. Zde jsem v podstatě působil až do nástupu na základní vojenskou službu, kde jsem v boxu pokračoval pod sportovním oddílem OP Prostějov pod vedením trenéra Králíčka. Tento oddíl si velmi dobře vedl ve sportovních soutěžích v rámci extra ligy. Zde jsem se také věnoval parašutismu. Nyní sportuji již pouze rekreačně.


Rudá hvězda Praha byla ustanovena dne 1. 1. 1952 jako sportovní organizace Ministerstva vnitra. Vedle Rudé hvězdy Praha existovalo Středisko vrcholového sportu, které se v roce 1993 transformovalo na odbor sportu MV ČR

Po zániku RH Praha na základě usnesení valné hromady v roce 1993 vznikl v témže roce Policejní sportovní klub Olymp Praha. Hlavním úkolem našeho klubu je organizovat a zajišťovat mezi pracovníky Ministerstva vnitra a Policie České republiky tělovýchovu a sport a udržovat a zvyšovat jejich fyzickou připravenost pro výkon služby.
Nejlepší sportovních výsledků dosáhli z Rudé hvězdy zejména sportovci Hübnerová, Fikotová, Jehličková, Nygrýnová, Zátopková a Němcoá z atletiky, Brož, Paldus, Kop, Groessl, Perušič, Vápenka, Čuda, Řežábek a Langšádlová z odbíjeném, Zdražila, Hantych, Pavlásek a Strejček z e vzpírání, Faitlová, Machek a Hladká z plavání, Záveská a Bošanská z moderní gymnastiky, Hřebec, Maršíková, Lendl, a šmíd z tenisu, Šváb, Špinka, Kudrna, Štancl, Čemus, Cihelka, Vytlačil, Jasanský, Rabas, Jedlička a Kauler z motorismu. Růžička, Kment, Kašpar, Zeman, Švec, Karabin a Strnisko ze zápasu. Je velmi těžké s odstupem času vyjmenovat všechny sportovce, kteří na sportovním poli šířili slávu nejen RH Praha, ale ve sportovní reprezentaci i České republice. Promiňte mi, pokud jsem na některé z nich zapomněl.
V této souvislosti nelze opomenout řadu trenérů, cvičitelů, instruktorů, rozhodčích a funkcionářů RH Praha. Trenéři Bůžek, Holler, Čihák a Pisařík z atletiky, Brož a Novotný z odbíjené, Drešl a Peterka ve vzpírání, Zachová z plavání, Josková a Číšková z moderní gymnastiky, Pachovská a Volek z tenisu, Vinecký a Pospíšil ze sportovní střelby, Cejp z kopané, Čuchalová, Rudolfová, Pavlíková, Bednář a Štefka ze ZRTV. Z funkcionářů bych chtěl vzpomenout zejména Mudru, Zlatníka, Nedvěda, Faitlovou, Haimerleho, Kalkuse, Zindulku, Jirase, Zadrobílka, Kašpara, Boutského, Šnajdra, Gregora, Krejčího, Tiroka, Budku a Tučka.


Kolik členů má Policejní sportovní klub Olymp Praha v současnosti?

V současné době sdružuje v 15 sportovních oddílech 2 790 členů. Jde o oddíly atletiky, kopané, karate, moderní gymnastiky, orientačního běhu, plavání, sportovní střelby, stolního tenisu, vzpírání, zápasu, basketbalu, sportu pro všechny a rekreačního sportu. V rámci PSK Olymp Praha působí rovněž dva oddíly se samostatnou právní subjektivitou. Jde o policejní volejbalový klub a Auto klub Markéta Praha.


Kdo z našich současných známých reprezentantů je členem vašeho klubu a jaké mají úspěchy?

Z oddílu sportovní střelby M. Černý, který je zároveň předsedou oddílu, byl členem družstva České republiky, které v letošním roce zvítězilo na mistrovství Evropy. V soutěžích soustavně dosahují Šváb, Brhel, Kasper, Schneiderwind a z mladších sportovců Ondrašík, Wolff, Rymel a Tomíček.
Z Policejního volejbalového klubu jsou v české reprezentaci žen Havlová, Kalšíková, Švarcová, Králíková a Selbábová.
Sportovci oddílu stolního tenisu se zúčastní v roce 2003 mistrovství Evropy policistů.
Oddíl atletiky patří každoročně mezi nejúspěšnější oddíly v České republice. Mezi vrcholové atlety současnosti patří sprintér Valík, dále olympionička Fuchsová, oštěpařka Tomečková, diskařka Pospíšilová, kladivářka Vrbenská, desetibojař Ryba a kladivář Maška. Nelze opomenout juniory Součka, mistra Evropy juniorů, Klimešovou, mistryně světa juniorů v oštěpu a medailistku ME juniorů Buriánovou.
Velmi dobře si vede i oddíl kopané, který se letos v červenci již po třetí zúčastnil mezinárodního fotbalového turnaje ve Francii, kde hraje šedesát týmů. Oddíl kopané skončil na třináctém místě.
Vyjmenovat všechny výtečné sportovce v rámci PSK Olymp Praha by zřejmě přesahovalo účel tohoto pojednání a nelze vyloučit, že bych některé mohl opomenout.


Je něco, co vás ve vaší práci trápí?

Abych byl upřimný, nejen mě, ale i naše všechny trenéry a funkcionáře dlouhodobě trápí nedobrá situace na úseku zapojování mládeže do aktivní sportovní činnosti. Tento problém může být pozitivně řešen jen za předpokladu, že se stane záležitostí nejen rodičů, školy, event. dalších výchovných institucí, ale též orgánů státní správy obcí a měst. Jedním z předpokladů řešení závažné otázky týkající se volného času mládeže je širší budování sportovišť a motivace mládeže ke sportovní činnosti. Naše oddíly se i nadále snaží získávat co největší počet zájemců o sportovní činnost z řad mládeže, ale jak jsem již uvedl, spokojeni nejsme. Pozitivně sice hodnotím nárůst státních dotací na mládež, ale to shora uvedené problémy řeší pouze částečně.
Za závažný problém považuji systém a zásady současného financování policejních klubů, zejména takových, které nemají vlastní majetek. Mám za to, že v rámci UNITOP ČR bychom se měli zamyslet nad těmito zásadními otázkami a zásady pro rozdělování těchto prostředků ještě dopracovat. Tento problém však bude obtížné řešit při platnosti dosavadních právních předpisů, které tuto oblast regulují.
Nejvíce nám schází prostředky nejen na nájmy, resp. provoz a údržbu sportovních zařízení, neboť nemáme vlastní sportoviště, ale též pro trénink, výjezdy na soustředění, závody aj. Tyto problémy se nám daří řešit jen díky dobré spolupráci s ředitelem odboru sportu Ministerstva vnitra PaedDr. Jaromírem Vodehnalem s naším klubem a také díky sponzorským aktivitám.


Co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?

Předně našim sportovcům bych chtěl popřát nejen mnoho trvalých sportovních úspěchů, ale rovněž úspěchů v pracovní činnosti a ve svém soukromém životě a hlavně hodně pevného zdraví, které je základním předpokladem pro úspěšná sportovní zápolení. Poděkovat bych chtěl rovněž všem vedoucím našich sportovních oddílů, trénérům a v neposlední řadě i pracovníkům managementu PSK Olymp Praha. Přál bych si, aby se nám dařilo nejen v širší míře pořádat policejní sportovní soutěže, ale více se i zapojovat do soutěží v rámci UNITOP ČR.
Našim čtenářům, zejména policistům a zaměstnancům ministerstva vnitra, bych chtěl vzkázat, aby se více aktivně zapojovali do činnosti našich oddílů, což jim přispěje nejen ke zvýšení fyzické kondice a tím i k profesionálnímu výkonu náročné policejní služby, ale též k trvalému upevnění jejich zdraví.

Poznámka redakce:
Rozhovor byl psán v červenci v době před povodněmi. Prostory sportovního areálu odboru sportu Ministerstva vnitra, ve kterých trénovali nejen sportovci resortního sportovního centra, PSK Olymp Praha, SKP Stromovka, příslušníci P ČR, zaměstnanci P ČR a MV a žáci z okolních škol a kde měl i sekretariát PSK Olymp Praha svoje sídlo, byly zaplaveny do výše více jak 4 metrů. Bylo zničeno 80% nemovitého a 90% movitého majetku. Abyste mohli, všichni, kdo v areálu sportoval, opětovně zvyšovat svoji kondici a trénovat na kurtech, v halách či na tartanovém oválu, přijďte a pomozte nám při likvidaci škod. Kromě fyzické pomoci je uspořádána veřejná sbírka na pomoc při obnově sportovního materiálu PSK Olymp Praha ve Stromovce. Peníze je možné zasílat na č. účtu 161624025/0300.




zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport