policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

Dnes vám představujeme - SKP Ostravazpět

28.1.2002

V říjnu 2001 se uskutečnilo v Ostravě Policejní mistrovství České republiky v policejním krosu. Na organizaci se kromě odboru sportu MV a UNITOP ČR podílela převážně P ČR Správa Severomoravského kraje ve spolupráci se Sportovním klubem policie Ostrava. Při té příležitosti jsme hovořili s panem Josefem Polákem, předsedou SKP Ostrava, a co jsme se dozvěděli, Vám nyní prozradíme.


Kdy začal SKP Ostrava pracovat a od kdy jste jeho členem?

Sportovní klub policie Ostrava začal pracovat na podzim roku 1991 a je nástupnickou organizací bývalé Rudé hvězdy. Moje členství se dá tedy počítat od samého vstupu k policii v roce 1975, kdy jsem se stal členem sportovně střeleckého klubu. Od roku 1992 pracuji ve výboru SKP Ostrava.


V čem vidíte smysl činnosti SKP?

Smysl činnosti vidím převážně v umožnění sportovního vyžití policistům a jejich rodinným příslušníkům, občanským zaměstnancům, mládeži a všem, kteří projeví zájem o činnost v našem klubu.


Kolik máte celkem fungujících oddílů a kolik členů v nich sportuje?

Počet fungujících oddílů je 12. Celkově máme v SKP 697 členů, z toho policistů a občanských zaměstnanců P ČR 164 a mládeže do 15 let 313.


Základní údaje o vašem SKP už víme. Můžete nám nyní říci, které oddíly nejvíce prosperují a jakých úspěchů jejich sportovci dosáhli či dosahují?

Prosperita a úspěšnost jednotlivých oddílů jsou odrazem jejich činnosti. Nechci proto uvádět žádný žebříček hodnocení. Vážím si práce většiny oddílů a jejich členů. Lyžařský oddíl a jeho úspěchy jsou vidět zejména na policejních přeborech v našem regionu, v soutěžích na republikové a dokonce na evropské úrovni. Udržet si takovou výkonnost vyžaduje pracovat na kondici po celý rok. Proto se převážná část členů věnuje i běhům na suchu a cyklistice. Je samozřejmostí, že se mohou pochlubit také v těchto sportech řadou předních umístění. Převážnou část základny tvoří policisté.Taktéž oddíly kynologie a aikido rozvíjejí dovednosti potřebné pro služební činnost policistů. Jejich výsledky patří do kategorie s nejvyšším oceněním jak sportovním, tak služebním. V poslední době se přední členové oddílu aikido zaměřují také na práci s mládeži. Činnost tohoto oddílu zajišťuje kvalitní tým trenérů, kteří jsou vysoce ceněni nejen u nás, ale i v zahraničí. Aikido je snad nejlépe prosperující oddíl našeho SKP.Sportovně střelecký klub také patří mezi nejlepší. Může se právem pyšnit několika dobrými umístěními na policejních mistrovstvích, medailovými úspěchy na mezinárodních soutěžích, několika tituly na vrcholných svazových akcích v rámci mistrovství ČR. Ten, kdo se zajímá o střelecký sport, tak určitě ocení fakt, že držet krok s „profi“ kluby v kategorii dospělých a patřit k nejlepším mezi mládeží, je pro sportovce v amatérských podmínkách vynikající. Turistický oddíl přispívá k rozvoji tělesné schránky a k poznávání krás přírody. Cílem není předvádět super výkony a získávat medaile. Jejich činnost dává dohromady prakticky všechny věkové kategorie. Činnost tohoto oddílu je dobře rozdělena do období celého roku. Akce, které pořádají, mají již tradici a hojnou účast turistů ze širokého okolí. Turistický oddíl mládeže sdružuje ty nejmladší. Svým počtem okolo 120 členů do 15let jasně ukazuje, jak se dá v současné době trávit volný čas. Asociace sportu pro všechny a judistický oddíl jsou taktéž zaměřeny na práci s mládeží. Oddíl rekreačních sportů organizuje řadu sportovních akcí, které nejsou v programu policejních mistrovství, ale svou atraktivností přitahují policisty. Členové windsurfingu získávají úspěchy i na mezinárodních závodech. Potápěči vytvořili svoji členskou základnu ve větší části z bývalých potápěčů v resortu policie, kdy po jejich delimitaci u správy Severomoravského kraje zůstali svému řemeslu věrni alespoň v rámci ORS. Po zralé úvaze se osamostatnili a bude záležet jen na nich, jakou formou obohatí svoji činnost a jaké sportovní úrovně dosáhnou.Na závěr se chci zmínit o zástupci nejmasovějšího sportu v naší republice, a to kopané. V současné době tento oddíl zápasí s vlastní identitou, má určitě na víc, ale záleží jen na členech, jakou formu zvolí, aby se dostali tam, kam tento sport patří, a na úroveň, která by jim slušela.


Máte dostatek sportovišť nebo si je musíte pronajímat? V čem vidíte hlavní problémy, které vám stojí v cestě při dosahování svých předsevzetí?

Sportovní stánky - to je snad problém většiny SKP. Většina oddílů je v pronájmech, naše není vlastně nic. Tento stav záleží na financích a byli jsme nuceni některá sportoviště opustit Taková členská základna, jakou máme, si určitě zaslouží vlastní sportovní objekt. Problematika sportovišť je totiž dědictvím doby před rokem 1989, kdy se smlouvy uzavíraly jen povrchně a řada věcí se nedotáhla do konce. Je pravdou, že v současné době jsou rozpracované žádosti o získání sportovišť, nechci se ale o tom blíže zmiňovat, abych něco nepokazil.


Jak jsme se již dozvěděli, věnujete pozornost dětem a mládeži systematicky téměř ve všech svých oddílech. Jaké bolístky vás při těchto aktivitách tíží?

Práce s dětmi a mládeží je dnes takový módní trend. O této aktivitě se dá hovořit do nekonečna. Ale veškerá řeč končí u otázky peněz. Poskytované finanční částky v žádném případě nestačí ani na nájmy ani na základní činnost. Nebýt těch obětavých pracovníků a trenérů, kteří tolikrát sáhnou do vlastní kapsy, tak to snad si ani nedovedu představit, jak by činnost s mládeží vypadala.


Co vás trápí ve spolupráci s P ČR?

Policie jako taková na nás hledí jako na samostatný právní subjekt zvláště v oblasti financování. Mnohé se dá vyřešit smlouvou o spolupráci a ta je v současné době před podpisem. Těsnější spolupráci bych viděl zejména při rozvíjení služební přípravy, pomoc při konání postupových přeborů zařazených do systému policejních soutěží. Zde se náš SKP v počátku 90. let snažil pomáhat i tehdy, když dotace na tento druh činnosti prakticky nebyla. Nám šlo ale o zachování popularity policejního sportu v našem regionu. Věřím, že do budoucna najdeme společné řešení, prospějeme tím oběma stranám.


Které sportovní akce jste uspořádali a které připravujete?

Při představování oddílů jsem se snažil odpovědět i na tuto otázku. Všechny oddíly mají svou činnost založenou na pořádání akcí s celoročním působením a určitě by výčet akcí zabral hodně řádků. Hlavním cílem je zabezpečit postupové přebory. Řada oddílů má své povinnosti v jednotlivých svazech v pořádání soutěží a můžete mi věřit, že se jedná o soutěže na úrovni výkonnostní i mistrovské a dokonce i velkého společenského významu. V řadě případu se nejedná o jednorázové soutěže, ale pravidelné a tradiční.


Nezdá se vám vaše práce příliš náročná? Určitě vám přináší něco, co vás u ní drží. Co to je?

Počtem členů, který není až tak malý, se může zdát práce náročná. Hlavně z pohledu, že dříve ve vedení byli profesionální pracovníci a v současnosti je výbor složen ze členů, kteří většinu práce musí provádět mimo pracovní dobu a ve volném čase. Koho práce baví, tomu nevadí, že je náročná, a pokud se k práci přidá řada podobných členů, tak se zdají být vzniklé problémy jednodušší. Nejvíce mě tíží, když se snažíte po celou dobu uplatňovat u sportujících policistů, zejména v technických disciplínách, odkaz na služební přípravu a při vrcholné soutěži vymizí z názvu „policejní“. Tím se řada z nich dostane do nevýhodné pozice. To mě ne tíží, ale velmi mrzí. Policejní mistrovství by měla být pro policisty a ostatní sportovci mají dostatek možností realizovat se v soutěžích UNITOP ČR a ve svazových, které vrcholí mistrovstvím ČR. Práce mě ale přináší i dobrý pocit. A to tehdy, když sportovci mají úspěchy. Pak si říkám, že naše počínání není zbytečné. Vždyť každý z nás může přispět i svou troškou k šíření dobrého jména SKP Ostrava.


Co byste chtěl říci závěrem?

Chtěl bych z tohoto místa poděkovat všem těm, co to ze sportem myslí dobře a hlavně u P ČR, všem sportovcům a členům SKP, výboru SKP a sekretariátu. Ve svých odpovědích jsem záměrně nikoho konkrétně nejmenoval, protože bych nechtěl na nikoho zapomenout, moc by mě to pak mrzelo. Je tady ale jeden náš dlouholetý člen, velký sportovec a turista pan Josef Chudárek, kterému bych chtěl tímto popřát k jeho významnému životnímu jubileu hodně zdraví, štěstí a ať mu jeho životní vitalita vydrží ještě mnohá léta.




zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport