policie-sport policie-sport policie-sport policie-sport
policie-sport
UNITOP ČR
sipka charakteristika
sipka stanovy
sipka kluby
sipka výkonný výbor
Domácí sportovní soutěže
sipka termínovka
sipka soutěžní řád
sipka mistrovství Policie ČR
sipka mistrovství UNITOP ČR
sipka ostatní
Mezinárodní sportovní akce
sipka termínovka
sipka mistrovství světa
sipka mistrovství Evropy
sipka ostatní
Servisní informace pro SKP
sipka různé (aktuality)
sipka informace výboru
sipka ekonomika
sipka náměty klubu
sipka software ke stažení
Informace z výcviku
sipka obsah výcviku
sipka metodika
sipka testy

Policie ČR

Partneři

Česká pošta

zdravotní pojištění MV ČR

Volkswagen užitkové vozy

Škoda auto, a.s.

Letiště Praha

Skupina ČEZ

Klokočka auto

EVPÚ Defence s.r.o.

Česká přenosová soustava

Svijany

Dive Time

Budo Sport e-shop

USIP

USPE

Loga partnerů ke stažení


 AKTUALITY

Dnes vám představujeme - SKP Kometa Brnozpět

15.6.2001
Logo

Poprvé otevíráme novou rubriku nazvanou “Dnes vám představujeme ”, ve které bychom vám chtěli pravidelně představovat sportovní kluby policie. Tentokrát se nám podařilo udělat rozhovor s ředitelem SKP Kometa Brno panem inženýrem Janem Radoberským, který je současně členem výkonného výboru UNITOP ČR. Kometa patří k největším sportovním klubům v naší republice a sklízí řadu úspěchů na sportovním poli nejen v rámci České republiky, ale i v mezinárodním měřítku. Proto právě SKP Kometa Brno je první, kterou vám chceme dnes představit.


Pane řediteli, váš klub vždy patřil mezi největší sportovní kluby v ČR, jaká je vaše členská základna dnes?

Po svém vzniku v roce 1990 si Kometa Brno jako občanské sdružení vytkla prioritu především vytvářet podmínky pro rozvoj sportu, tělovýchovy a turistiky policistů a jejich rodinných příslušníků. Toto své poslání plní v současné době beze zbytku. Ve svých řadách má policisty a občanské zaměstnance z útvarů Správy Jmk Brno, Městského ředitelství P ČR Brno a Okresního ředitelství P ČR Brno venkov. V roce 1999 to bylo již téměř 900 zaměstnanců P ČR. Celkově spolu s rodinnými příslušníky a dalšími občany města Brna, kteří mají zájem pracovat a sportovně se vyžívat v našem klubu, sdružuje SKP Kometa více jak 2800 členů.


Jaké má váš klub sportovní cíle?

Vždy jsme si kladli velmi náročné sportovní úkoly. Dle mého názoru musí mít sportovní klub, jako je SKP Kometa, jen nejvyšší sportovní cíl a to je výchova reprezentantů České republiky. Mohu s klidným svědomím říci, že se nám tento nelehký úkol daří velmi dobře plnit. Naši sportovci jsou pravidelně nominováni jak na evropské a světové šampionáty, tak na olympijské hry. Ovšem tato špička vzniká dlouholetou trpělivou prací s mládeží, které se velmi dobře věnují cvičitelé a trenéři našeho klubu. Osobně mohu říci, že jsem velmi rád, že se nám tato činnost daří, nebo v současné době je jen velmi málo sportovních klubů, které věnují tolik úsilí práci s mládeží.


Jak jste již uvedl, je vaše činnost velmi široká. Jaké sporty váš klub sdružuje?

V současné době má Kometa Brno sedmnáct oddílů nebo odborů. Ovšem struktura klubu je daleko složitější a rozmanitější. V každém oddíle vyvíjí sportovní činnost vždy několik dalších družstev, a to mnohdy velmi odlišnou. Nejsilnějším oddílem je oddíl plavání, který pracuje především s mládeží v základním plavání a dále zdokonalovací plavání, rychlostní plavání, dálkové plavání, synchronizované plavání a vodní pólo. Druhým nejsilnějším oddílem je oddíl rekreačních sportů, jehož činnost je zaměřena především na relaxaci a rozvoj tělesné zdatnosti policistů. Zde pracuje několik družstev kopané, nohejbalu a volejbalu, dále cvičení žen, tenis, cyklistika a kondiční cvičení. Dalšími velmi početnými oddíly jsou lyžování (severské a alpské), turistika, tenis, volejbal, sportovní a broková střelba, ASPV. Kometa Brno má ovšem i oddíly, které mají přímou návaznost na služební připravu policistů, a sport jim pomáhá plnit náročné služební úkoly. Jde především o jezdecký oddíl, který již dnes po šesti letech od založení patří mezi špičku v České republice, a dále o oddíly boxu, aikida, juda a musada, a samozřejmě, jak již jsem jmenoval, o sportovní a broková střelba. Celkem máSKP Kometa Brno 34 těchto středisek.


To jste nám představil sportovní činnost vašeho klubu. Kde se tato široká činnost uskutečňuje?

Převážnou většinu naší činnosti provozujeme na vlastních sportovištích. SKP Kometa provozuje hned několik sportoviš. Základní se nachází v Brně v Bauerově ulici. Zde mámehřiště na kopanou, tenisové, nohejbalové a volejbalové kurty, tělocvičny a posilovnu. Dalším velmi rozsáhlým areálem je lyžařský areál pod Kralickým Sněžníkem v obci Dolní Morava. Zde jsme v minulosti vybudovali vynikající lyžařské středisko, které má homologaci FIS pro pořádání světových šampionátů. Krásný areál se nám podařil v minulých několika letech vybudovat v Brně - Medlánkách a slouží jak jezdeckému sportu, tak především výcviku policistů v jízdě na koni z celé ČR. V tomto areálu jsme uspořádali již několik Mistrovství ČR a to i s mezinárodní účastí. Další sportovní činnost provozují naše oddíly v nájmech a to v plaveckých bazénech,tělocvičnách a na střelnicích. Provoz a nájmy sportoviš jsou finančně velmi náročné a spolknou převážnou většinu finančních prostředků, které získá klub svou činností.


Z vašich slov jsem pochopila, že vaším prvotním cílem je reprezentace ČR, jaké máte v této oblasti výsledky?

Velmi nerad bych se pouštěl do jmenovitého seznamu sportovců SKP Kometa, kteří získali pro ČR významné sportovní úspěchy, a to i ty nejcennější, což je dle mého názoru zlatá olympijská medaile. I takové členy máme ve svých řadách, a to jak bývalé, tak i v současnosti aktivní reprezentanty. Kometa Brno se na státní reprezentaci podílí především sporty, jako je plavání, vodní pólo, broková střelba, box a v poslední době i nohejbal. Uvedl bych pouze několik jmen sportovců, kterých si osobně vážím především proto,že jsou spolehlivými pilíři naší reprezentace a zodpovědně plní nelehkou a psychicky náročnou úlohu favoritů na všech soutěžích. Jsou to z oddílu brokové střelby Petr Málek a Bronislav Bechyňský, z plavání Hanka Černá a Josef Horký, v dálkovém plavání Rostislav Vítek a Jana Pechanová a v boxu Aleš Hrubý a Josef Frecer. Poslední jmenovaní jsou řadovými policisty PČR MŘ Brno.


Vaším hlavním poslání je sportovní činnost, ale dozvěděla jsem se, že vyvíjíte i jiné aktivity. Co je na tom pravdy?

Můžu potvrdit, že SKP Kometa Brno se zapojuje aktivně i do společenského života v brněnském regionu. V loňském roce uspořádala několik společenských akcí. Z těch významnějších bych uvedldvě: v rámci Mezinárodního mistrovství policie v jízdě na koni se konal Dětský den, jehož se zúčastnilo přes 2000 dětí, pro které jsme připravili společně s oddělením prevence P ČR MŘ Brno soutěže a testy. Oslava se dětemlíbila. Druhá akce byla jiného charakteru. Jednalo se o Vánoční koncert, který jsme uspořádali ve spolupráci s PČR SJmkakterý byl zúčastněnými velmi dobře přijat. Vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie ČR bylo kladně hodnoceno, a proto bychom chtěli v této započaté aktivitě pokračovat a vytvořit tradici Vánočních koncertů, na kterých by se brněnská veřejnost setkávala se svými ochránci pořádku v příjemném prostředí a s příjemnými myšlenkami. Další aktivitou, kterou chystáme ve spolupráci se Zdravotní pojiš ovnou Ministerstva vnitra a velkými výrobci léků, je preventivní program zdraví. Chtěli bychom dosáhnou zlepšení zdravotního stavu a zvýšení počtu nekuřáků v řadách policistů a členů SKP.


Už zde několikrát padlo slovo spolupráce, kdo jsou vašimi hlavními partnery?

Nejužší a nejlepší spolupráci máme samozřejmě s Policií ČR a to vzhledem k členské základně hlavně se Správou Jmk Brno,s OŘ Brno - venkov a MŘ Brno - město. Spolupráce, která se pozvolna rozvíjela od roku1994, přerostla v dnešní době v partnerský vztah a jen tak je možné pořádat organizačně náročné akce jako jsou mistrovství policie nebo třeba, jak již jsem uvedl, Vánoční koncert. Dalšími partnery jsou Zdravotní pojiš ovna Ministerstva vnitra, Magistrát města Brna a významné brněnské instituce a podniky. Zde bych uvedl především Brněnské výstavy a veletrhy, Jihomoravskou energetiku, Jihomoravské plynárny, ŽS Brno, Zetinu Brno, Kras Brno a velké brněnské hotely, International, Voroněž a Atlantis. Výčet není úplný, ale nelze uvést všechny naše partnery a příznivce.


Jaké sportovní akce projekty připravujete v letošním roce?

Z těch nejvýznamnějších bych uvedl mezinárodní závod Grand Prix Policie ČR v jízdě na koni, v rámci kterého se jede Policejní mistrovství České republiky. Dále tradiční mezinárodní akce Májové Brno v plavání mládeže a Velká cena Brna v plavání, Bednaříkův memoriál v brokové střelbě, Mezinárodní Gala večer v boxu a Mistrovství UNITOP ČR v malé kopané a nohejbalu. Sportovních akcí pořádáme velké množství a chtěl bych uvést, že se dají uskutečnit jen díky nadšení funkcionářů, trenérů a cvičitelů jednotlivých oddílů.


Pane řediteli, dovolte mi otázku přímo na vás. Kolik hodin denně kolik dnů v týdnu věnujete této práci?

Jak sama vidíte, náš rozhovor se uskutečňuje v neděli. Práce v oblasti sportu je časově náročná a ne vždy se vše daří.Přesto mohu říci, že dosažené výsledky jsou na dobré úrovni, a pokud jsem k nim přispěl svou prací i já, nejde o ztracený čas.


Na závěr našeho rozhovoru nechcete prozradit ostatním sportovním nadšencům fandům co dělat, aby byli úspěšní alespoň jako vaše Kometa?

Pokud bych si mohl dovolit někoho poučovat, nečekejte chválu za zdařilé projekty a nenechte se odradit kritikou a nepochopením za ty méně úspěšné. A co je vůbec nejdůležitější? Co největší počet dobrých a stejně nadšených spolupracovníků, na které se můžete spolehnout. Myslím si, že já jsem takové našel, a jsem rád, že s nimi můžu pracovat.

Pane řediteli, děkuji vám za to,že jste si udělal čas k tomu, abychom si popovídali podělili se o vaše zkušenosti s našimi čtenáři. Přeji vám, aby se vám vše dařilo,aby vaše plány vyšly abyste měl kolem sebe jen dobré lidi. Věřím, že i naše spolupráce odboru sportu MV přímo s vámi se SKP Kometou Brno se bude dále rozvíjet.


Dolní Morava Letecký pohled Panorama areálu Pisárky Tělocvična


zpět

Kontakty - sekretariát UNITOP ČR


Papírenská 6 b
160 00 Praha 6
Tel./fax: +420 220 514 984
unitop@policie-sport.cz


Policejní soutěže 2013



Přátelé policejního sportu,
rozběhl se seriál policejních mistrovství ČR,
mistrovství a Velkých cen UNITOP ČR
a dalších policejních soutěží a přeborů roku 2013

Termínová listina 2013

POLICEJNÍ MISTROVSTVÍ

MISTROVSTVÍ UNITOP ČR

Alpské lyžování 10.3. 2013

Sálová kopaná 28.3.2013


Velké ceny UNITOP ČR


Smlouva o spolupráci



Dne 3.8.2007 byla po- depsána nová smlouva o spolupráci mezi Minister- stvem vnitra české republiky a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR (UNITOP ČR) s platností na dalších 5 let.

více informací zde


policie-sport